Otsikko

Otsikko

27.6.2013

Mistä Windows Phonen käyttäjät tulevat ?

26. kesäkuuta Microsoft paljasti mielenkiintoisia tietoja Winsows Phonen käyttäjistä: 42% heistä tuli peruspuhelimien käyttäjistä ja 22 % siirtyi Android-alustasta.

Onko tämä hyvä vai paha uutinen Microsoftille ja sen alustan lisensoijille ?

Ei ole olemassa ehdottoman luotettavaa dataa, jonka pohjalta esittää täysin oikeat numerot mutta karkealla tasolla riittävän oikeaa statistiikkaa analyysin pohjaksi saadaan esimerkiksi Gartnerilta ja Tomi Ahoselta.
Katsotaanpa yllä olevaa taulukkoa, johon on äsken mainituista lähteistä kerätty tarpeellista tietoa mobiililaitteiden markkinoista. Tarkoitus on arvioida Microsoftin uutista käyttämällä vuoden 2012 lopun ja vuoden 2013 ensimmäisen neljänneksen lopun kokonaiskäyttäjämääriä. Myös ensimmäisen neljänneksen ostomääriä käytetään hyväksi.

Riveillä 4 - 7 esitetään kokonaistilastot perus- ja älypuhelimista ja arvio, kuinka moni peruspuhelimen käyttäjistä on ensimmäisellä neljänneksellä siirtynyt maailmanlaajuisesti älypuhelimeen. Viimeksi mainittu tieto saadaan olettamalla, että kaikki peruspuhelinten ostajat, jotka eivät näy kokonaiskäyttäjämäärissä, siirtyvät älypuhelimeen.

Riveillä 9 - 11 esitetään Androidin luvut, joissa alustassa pysyneiden osuus on saatu yksinkertaisesti vähentämällä ensimmäisen nejänneksen myynnistä samaan aikaan tapahtunut kasvu käyttäjämäärissä.

Windows Phonen riveillä, 13 - 15, siirrosluvut on otettu suoraan Microsoftin ilmoituksesta.

Symbianin jättäneiden määrät on laskettu vastaavasti kuin Androidin tapauksessa.

Miten sitten tulkita näitä ?

Microsoft rummutti, että 42 % WP -käyttäjistä on tullut peruspuhelimista, mutta vuoden 2013 ensimmäisen neljänneksen tilastojen mukaan tämä vastaa vain 1 prosentin osuutta kaikista älypuhelimiin siirtyjistä (katso rivi 20). Tätä ei millään voida pitää hyvänä tai edes hyväksyttävänä tuloksena. Ottaen huomioon Nokian aikaisempi ja vielä nykyinenkin markkina-asema peruspuhelimissa, Windows Phonen pitäisi kyetä houkuttelemaan paljon enemmän nykyistä neljän miljardin ihmisen käyttäjäkuntaa.

Vaikka nykyiset Androidin käyttäjät saattavat olla hieman tyytymättömiä, kuten Microsoft väittää, ei heidän suosionsa voittaminen ole lasten leikkiä - vain noin 3 prosenttia uuden laitteen ostavista Android -käyttäjistä valitsee Windows Phonen (rivi 21). Tämä on samalla tasolla tai hiukan parempi kuin nykyinen WP:n markkinaosuus. Ei tiedetä tarkasti, kuinka korkea Androidin käyttäjien lojaliteetti on, mutta tässä käytetään Yhdysvaltojen markkinoiden arviota pohjana koko maailman vastaavan ekstrapolointiin.

Ja lopuksi, kuten rivi 22 kertoo, Symbian -käyttäjät tuntuvat vahvasti välttävän Microsoftin alustaa, vähemmän kuin 6,6 % - ja todennäköisesti paljon vähemmän - valitsee sen. Nokialla on ollut Symbianissa hallitseva asema, joten näyttää siltä, että käyttäjien lojaliteetti sekä yritystä että sen käyttämää uutta älypuhelinalustaa kohtaan on häviämässä.

Johtopäätöksenä voidaan todeta, että huolimatta joistakin käytetyn numeroaineiston epätarkkuuksista, esitetyt luvut eivät ole mikään riemun aihe Microsoftille ja sen alustakumppaneille. Tämä ei tietenkään merkitse, etteikö markkina-asemaa olisi mahdollista parantaa, mutta se tulee vaatimaan vielä paljon työtä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti